Samarbeidspartnere
THE TALL SHIPS RACES FREDRIKSTAD 2023/
FREDRIKSTAD KOMMUNE
Sommeren 2023 vil Fredrikstad for 4. gang fremstå som en vertskapsby for The Tall Ships Races. I den anledning ønsker arrangør Fredrikstad kommune v/Kulturetaten et samarbeid med «Åretak for barn og unge i Fredrikstad».
Dette er helt i tråd med visjonene organisasjonen Sail Training Assosiation har med The Tall Ships Races. Nemlig å bidra til opplevelser og samhandling mellom ungdom i maritime omgivelser.
Et samarbeid vil samtidig være helt i tråd med Fredrikstad kommune – Kommunedelplan kultur 2019 – 2030. I planen går det tydelig frem at Fredrikstad kommune ønsker å stimulere til en økt satsing på det maritime miljøet på Isegran, samt en satsing på elva som et «byrom» og en arena for aktivitet og underholdning.
«Elveløpene, som forbinder Fredrikstads bydeler med hverandre og med skjærgården og Hvaler, har dype kulturhistoriske røtter i Fredrikstadsamfunnet som ferdselsåre og forbindelsesledd med omverdenen. Elva har stort potensiale for en opplevelsesnæring som kombinerer formidling av kulturarv og natur- og friluftsområder».
AKTIVE FREDRIKSTAD -GLOBAL ACTIVE CITY
Fredrikstad skal sertifiseres i henhold til ISO standard AWI 26102. Ordningen er utviklet av blant annet Den Olympiske Komité - IOS, og en rekke andre kommuner verden over, og springer ut fra WTOs anbefalinger om økt fysisk aktivitet i befolkningen. Standarden skal hjelpe Fredrikstad i arbeidet med å øke befolkningens aktivitetsnivå. Spesielt viktig er hverdagsaktiviteter.
Aktive Fredrikstad - Global Active City (GAC) er eid og driftet av Fredrikstad kommune. Prosjektet skal bidra til å bygge en bærekraftig by, samt forbedre folks livskvalitet, trivsel og helse. Fredrikstad kommune har valgt å invitere Seilskuteforeningen Øst i Viken og Prosjekt Åretak for barn og unge til samhandling.
FORENINGEN FULLRIGGEREN NAJADEN
Foreningen Fullriggeren Najaden jobber aktivt for å restaurere seilskuta Najaden, samt å utnytte fartøyets potensiale som en arena for opplevelser og arrangement. Foreningen har ca. 70 medlemmer.
Foreningen har flere års erfaring med å ta imot skoleklasser for omvisning ombord på skuta, samt å delta aktivt i et samarbeid om arrangementer som Sail Isegran, Barnas Dag på Isegran og The Tall Ships Races. Samtlige tiltak har vært rettet mot barn og unge.
Foreningens styre har signalisert at de ønsker å ta et ansvar for å administrere og vedlikeholde skipsbåtene, samt å presentere de for andre aktører og brukere som ønsker å utnytte båtene for å aktivisere barn og unge, samt byens øvrige befolkning.
FREDRIKSTAD ROKLUBB
Fredriksstad Roklub ble stiftet 9. Mai 1877, og er Norges eldste roklubb. Klubben teller idag ca. 60 medlemmer. Fredriksstad Roklub vil kunne bidra til å arrangere roregattaer med skipsbåtene på elva i sentrum av byen, samt å instruere barn, unge og voksne i roing. Samtidig har foreningens damegruppe Rowing Ladies Fredrikstad et ønske om å aktivt bruke båtene.
STIFTELSEN GEORG STAGE
Stiftelsen Georg Stage eier og drifter verdens eldste sivile skoleskip «Georg Stage». Skipet er Danmarks eneste fullrigger, og undervisningstilbudet fremstår som et attraktivt tilbud til unge mennesker i Danmark. Samtidig bidrar stiftelsen til å opprettholde de maritime tradisjonene i Danmark, samt å rekruttere unge mennesker til sjøfartsfagene.
Stiftelsen Georg Stage legger stor vekt på å benytte sine skipsbåter som en del av undervisningen ombord.
Seilskuteforeningen Øst i Viken har en avtale med stiftelsens ledelse om å bygge kopier av deres skipsbåter.
Gjennom et samarbeid skal vi bidra aktivt til en forbrødring mellom landene og byene København og Fredrikstad, samt at danske og norske ungdommer kan knytte varige vennskapsbånd. Et mål med samarbeidet er at Georg Stage med jevne mellomrom kan besøke Isegran og Fredrikstad. Det vil da være en anledning til å utnytte skipsbåtene til kapproing og annen aktivitet på elva og i skjærgården utenfor byen.
GLOMMAFESTIVALEN
Glommafestivalen er en byfest for hele familien. Festivalen ble lansert tidlig på 90-tallet, og er lokalisert til Fredrikstad sentrum.
Festivalens interimstyre har signalisert at de ser positivt på muligheten for å presentere en roregatta på elva med skipsbåter som en sentral del av arrangementet.
STUDENTSAMSKIPNADEN &
STUDENTSAMFUNNET I ØSTFOLD
Studentsamskipnaden i Østfold (SiØ) er studentenes velferdsorganisasjon og ledes av et styre med studentflertall. Høgskolen i Østfold har nær 6.000 studenter og er lokalisert til Fredrikstad og Halden.
Mange steder i verden opplever studenter roing som en aktivitet og sport. Det mest kjente miljøet finner man rundt universitetet i Oxford og Cambridge i England. Helt siden 1829 har de to byen arrangert «The Boat Race» som en konkurranse mellom de to universitetene og byene. Også i Norge finnes aktive studentmiljøer som er knyttet opp mot roing som aktivitet. Bla. Norsk Studenters Roklub i Oslo.
Pr. aktivt samarbeid om prosjektet ser SIØ og FSS for seg å introdusere roing i skipsbåter for studentene. De vil oppfordre til etableringen av en egen roforening, og håper på den måten å kunne stimulere til ukentlig aktivitet i båtene. Det legges også opp til en årlig rokonkurranse mellom de ulike studieretningene ved høgskolen.
1. ISEGRAN SJØ SPEIDERGRUPPE
1. Isegran Sjø Speidergruppe ble stiftet 30. august 2007 og teller ca. 50 medlemmer i alderen 8 – 25 år. Speiderne disponerer skonnerten S/Y Valentine som er godkjent for 23 overnattende gjester og medseilere.
Speidergruppen ser for seg å kunne benytte skipsbåtene på kortere og lengere tokt i skjærgården utenfor Fredrikstad, samt på elva i byen. Foreningen vil dessuten være en viktig kontakt overfor andre speidergrupper i byen og regionen som ønsker å benytte båtene.